Ruta de les ferreries i Museu del Ferro Basc - Legazpi

Natura, aigua i ferro

La Ruta de les ferreries és un passeig agradable al costat del riu Urola (‘riu de ferreries’, en basc). Entre altres, hi podreu veure fargues, molins, masos en activitat i cases torre. L'itinerari comença al parc de Mirandaola, on hi ha el Museu del Ferro Basc i l'Oficina de Turisme.

La Ruta de les Ferreries

És una ruta senzilla que s’inicia al parc de Mirandaola i transcorre a la falda del parc natural d’Aitzkorri-Aratz. Seguint els revolts del riu coneixerem l’entorn i analitzarem el paisatge antropitzat constituït de preses, de canals i dels vestigis d’antigues fargues. El camí mostra la vida a la vall del segle XI al XVIII. Una societat rural i artesana, on les cases convivien amb la siderúrgia. La convivència no estava exempta de conflictes; les fargues necessitaven l’escàs terreny disponible per plantar els arbres que donaven el combustible del forn (carbó) mentre que, per a les cases, era la zona de pastura i de cultiu que necessitaven per subsistir. Per copsar-ho, durant la ruta, es fan visites guiades a les ferreries, als masos, etc.

El Museu del Ferro Basc

Situat al costat de l’Oficina de Turisme, és el museu llançadora de la vall del Ferro. El Museu del Ferro Basc lliura les claus per entendre la història i la importància que ha tingut el ferro al País Basc i analitza la relació de l’ésser humà i de la naturalesa amb aquest metall que ha transformat la vall i modelat la història del País Basc. Hi veurem antics oficis com els de fargaire, de miner (una maqueta ensenya una mina) o de carboner. La representació d’una carbonera a mida real ens introdueix en aquest ofici dur. A més, ens contaran la història del carboner més estimat al País Basc, l’Olentzero (equivalent al Pare Noel). L’entrada del museu dona accés a dos espais més del parc: la Ferreria de Mirandaola, que es posa en funcionament tots els diumenges des de Setmana Santa fins al mes de setembre, i la capella on va ocórrer el famós miracle de la santa creu de Ferro.

A la vall del Ferro també podràs visitar:

Erreizabal, ecomuseu del pastoreig

Arantza Segurola ens obre les portes del seu caserío, el museu Erreizabal, situat en un entorn paisatgístic espectacular. Ens introdueix en el món dels pastors i ens explica el procés d’elaboració del formatge Idiazabal. Al març es fan visites especials per a famílies, anomenades Dies del pastoret, durant les quals nens i grans gaudeixen dels centenars de xais nascut a casa i els donen el biberó. També s’hi poden comprar directament els productes del caserío.

Igaralde, el Racó del Pa

Tibur Agirre, segueix fent pa d’una forma artesana, com ho van fer els seus pares i avis. Ens rep al Racó del Pa, on seguirem tot el procés d’elaboració i visitarem el forn de llenya i el molí del segle XVI, que posarà en marxa. En aquest museu es fan visites especials per fer pa casolà al forn de llenya.

Localització

Coordenades GPS

Latitud: 43.036587 | Longitud: -2.336997

Horaris i preus

Informació disponible a www.lenbur.com.

Idiomes

Euskara, Castellano.

Transport públic

No hi ha transport públic.

Serveis i instal·lacions

 • Audioguies
 • Sala de conferències
 • Biblioteca
 • Botiga
 • Taquilles / consigna
 • Zones de descans
 • Accés adaptat
 • Itinerari adaptat
 • Ascensor
 • Aparcament
 • Aparcament per autocaravanes
 • WC

Més informació

© 2022 Ruta del Ferro als Pirineus - Tots els drets reservats - Avís legal i política de privacitat - Política de cookies