Museo máquina-herramienta - ElgoibarMuseo máquina-herramienta - ElgoibarMuseo máquina-herramienta - ElgoibarMuseo máquina-herramienta - ElgoibarMuseo máquina-herramienta - ElgoibarMuseo máquina-herramienta - Elgoibar
Museo máquina-herramienta - Elgoibar
Museo máquina-herramienta - Elgoibar
Museo máquina-herramienta - Elgoibar
Museo máquina-herramienta - Elgoibar
Museo máquina-herramienta - Elgoibar
Museo máquina-herramienta - Elgoibar

Museu màquina-eina - Elgoibar

De les ferreries a la màquina-eina

El nostre museu reprodueix un taller mecanitzat que présenta les maquines fabricades pels pioners a mitjà segle XIX i una ferreria tradicional amb tots els elements característics d’aquestes instal·lacions que abundaven en la conca del Deba, particularment entre els segles XV i XVI.

Tradició industrial

Els orígens de la siderúrgia a Elgoibar es remunten a la prehistòria y compten amb els del poblat de l’edat del ferro vestigis de Moru (900-500 a.C). Posteriorment, abans de la fundació de la vila l’any 1346, l’incessant y monòton repicar dels malls de las ferreries esglaonades entre Mendaro y Malzaga acompanyava els viatgers y peregrins que recorrien els aspres camins de la conca del Deba.

Els nostres forjadors, mestres de reixes y rellotgers es dedicaven simultàniament en un altre sector industrial, l’armeria, que arrelà amb força en aquesta comarca i ocupava un important quantitat d’operaris. Al llarg del temps, la fabricació d’armes esdevingué la tasca més generalitzada en las fargues y tallers implantada en el format per Sorluze-Placencia de las Armas, Eibar y Elgoibar, que es coneixia com la zona armera.

A partir de 1840 la indústria armera del baix Deba començà a instal·lar màquines-eina accionades per transmissió general utilitzant l’energia hidràulica com a font d’energia. Totes les fàbriques creades al segle XIX disposaven d’un taller mecànic de reparacions equipats amb les màquines-eina (torns, fresadores, llimadores, trepants, etc.) imprescindibles per a confeccionar peces de recanvi.

Més endavant, els oficials formats en aquestes empreses s’independitzaren i s’instal·laren en uns petits tallers mecànics auxiliars dedicats a la fabricació d’utillatge, de peces de recanvi i per la reparació de màquines en general.

Per evolució natural, a partir de l’any 1895, alguns dels tallers s’especialitzaren en la construcció de màquines-eina. Per tant, la nostra història com a fabricants de màquines-eina, s’inicia a la fi del segle XIX.

Museu

El 18 de desembre 1998 s’inaugurava el Museu de Màquina-Eina d’Elgoibar amb la voluntat de recordar la nostra història industrial, així com als homes i dones que la van viure i la van protagonitzar. Recuperar i conservar el patrimoni relacionat amb la màquina-eina amb la finalitat de presentar i transmetre aquests coneixements a les generacions presents i futures és la il·lusió que tira endavant el projecte.

El Museu de Màquina-Eina ret homenatge als fargaires, forjadors i altres artífexs d’Elgoibar que obriren el solc, i consolidaren, la indústria del ferro. Ara com abans, absorbeix bona part de l’activitat laboral del nostre poble i, en l’actualitat, ha assolit un gran reconeixement per la seva qualificació.

Destaquen les instal·lacions com “el taller de mecanitzat 1900”, “la ferreria” y la “sala Patxi Aldabaldetrecu” on s’exposen diversos models de màquines de cosir de diferents èpoques. Marques nacionals com Sigma i Alfa i també internacionals com Singer i Titània Kay & Co entre d’altres. Juntament amb les màquines es pot veure uns panells informatius il·lustrats amb fotografies i informació sobre la indústria de l’època.

Amb les seves instal·lacions i màquines en funcionament el Museu mostra de forma única els procediments de fabricació, les descripcions tècniques i presenta exemples pràctics amb operacions reals de mecanitzat. A més, serveix de guia didàctica per a les joves generacions ensenyant l’origen i la evolució de les diferents tecnologies utilitzades en els processos de fabricació mecànica.

El de la màquina-eina és un sector petit, si s’atén exclusivament a les xifres de producció i facturació en què es mou, però d’un extraordinari valor estratègic i d’una notable importància econòmica, particularment a la part de Guipúscoa compresa entre els rius Hagi i Urola.

Localització

Coordenades GPS

Latitud: 43.212106 | Longitud: -2.4105449999999564

Horaris i preus

Informació disponible a www.museoa.eus.

Idiomes

Castellano, Euskara.

Transport públic

Si, Euskotren / Lurraldebus (a 500 m).

Serveis i instal·lacions

El WC no està adaptat. Cota 0, no cal ascensor.

 • Audioguies
 • Sala de conferències
 • Biblioteca
 • Botiga
 • Taquilles / consigna
 • Zones de descans
 • Accés adaptat
 • Itinerari adaptat
 • Ascensor
 • Aparcament
 • Aparcament per autocaravanes
 • WC

Més informació

© 2022 Ruta del Ferro als Pirineus - Tots els drets reservats - Avís legal i política de privacitat - Política de cookies