Museu Basc del Ferrocarril - Azpeitia

Un viatge en el temps

El ferrocarril il·lustra els grans èxits de la Revolució Industrial. Vapor, foc i acer conformen un mitjà de transport que va revolucionar la societat, va escurçar distàncies i va contribuir com cap altre a la globalització. La llarga història del tren a Euskadi va iniciar la seva marxa l’any 1855 i, en gairebé dos segles, ha generat el valuosíssim patrimoni industrial que Euskotren ha reunit en el seu Museu Basc del Ferrocarril, a Azpeitia, del qual poden gaudir els visitants viatjant en els centenaris trens de vapor.

La seu del Museu Basc del Ferrocarril és a l’antiga estació d’Azpeitia, cor del desaparegut ferrocarril de l’Urola (1926-1986), cor d’aquest petit sistema ferroviari, on, a més de les dependències pròpies per al servei de viatgers, també se situaven les oficines administratives, les cotxeres, els tallers i la central elèctrica. Tots aquests edificis, dissenyats per l’arquitecte guipuscoà Ramon Cortázar en estil neobasc, han estat rehabilitats i adaptats a la seva nova funció museística. S’hi exposa el valuós patrimoni ferroviari generat durant els gairebé dos segles d’història d’aquest mitjà de transport a Euskadi.

La col·lecció del Museu Basc del Ferrocarril abasta tots els camps de l’activitat ferroviària. Més de setanta vehicles, des de les fumejants locomotores de vapor fins a les silencioses màquines elèctriques, així com cotxes de viatgers, vagons de càrrega, tramvies o troleibusos. La central elèctrica conserva els equips de transformació, originals del 1925, que ens traslladen al futurisme… de fa cent anys! El taller mecànic, amb setze màquines impulsades per un sol motor elèctric a través d’un complex sistema de politges, jocs de barres i corretges, dibuixa un veritable museu de la màquina-eina, un dels sectors industrials més destacats d’Euskadi.

A l’edifici de l’estació, el visitant pot contemplar dos col·leccions veritablement singulars i úniques a Europa, una mostra dels uniformes utilitzats pels ferroviaris des de 1863 fins als nostres dies i una exposició de més de 200 rellotges amb els quals el ferrocarril va ensenyar al món com mesurar el pas del temps.

Els fons del Museu es poden contextualitzar amb els amplis fons bibliogràfics i documentals que conformen l’arxiu de la institució, que, a més, compta amb una fototeca amb més de 100.000 imatges històriques dels ferrocarrils d’Euskadi.

El visitant del Museu Basc del Ferrocarril pot anar més enllà de la contemplació de les col·leccions, també pot viure-les viatjant en el temps a bord dels seus històrics trens de vapor. El Museu disposa d’una via de cinc quilòmetres que segueix la vall del riu Urola per unir-lo amb la veïna estació de Lasao. Excepte a l’hivern, cada cap de setmana i durant els festius, hi circulen els trens del Museu. Al davant del comboi les locomotores de finals del segle xix, tal com ho feien llavors, cremen el carbó a les calderes per generar el vapor necessari. Inscrivint-se prèviament, les persones interessades poden, fins i tot, oficiar com a fogoners. Viatgers al tren!

Localització

Coordenades GPS

Latitud: 43.1857742 | Longitud: -2.2614184999999907

Horaris i preus

Més informació aquí.

Idiomes

Castellano, Euskara, Català, Français, English.

Transport públic

Si.

Serveis i instal·lacions

 • Audioguies
 • Sala de conferències
 • Biblioteca
 • Botiga
 • Taquilles / consigna
 • Zones de descans
 • Accés adaptat
 • Itinerari adaptat
 • Ascensor
 • Aparcament
 • Aparcament per autocaravanes
 • WC

Més informació

© 2022 Ruta del Ferro als Pirineus - Tots els drets reservats - Avís legal i política de privacitat - Política de cookies