Mina de ferro y Ruta del ferro

La memòria siderúrgica feta camí

La mina de Llorts i la ruta del ferro a Andorra, us convida a descobrir els recursos vinculats amb el procés d’obtenció, transformació i comercialització del ferro. Els punts d’interès repartits per el territori permeten que descobriu una de les activitats econòmiques més importants que es desenvolupen a Andorra des de principis del segle XVII fins a finals del segle XIX. Alguns exemple són les mines, el habitat miner i siderúrgic, i les fargues.

La mina de Llorts juntament amb les mines de Sedornet i les de Ransol (Collada dels Meners) alimentaven les fargues de la zona. La mina de Llorts data del segle XIX i s’hi va extreure ferro només durant quatre anys. Les poques galeries que hi trobem van ser excavades pràcticament totes a mà i al final amb l’ajuda dels explosius. Els miners que venien a treballar a les mines eren del sud de França (Ariège), ells coneixien com treballar-les i era un ofici que acostumaven a passar-se de pares a fills.

La visita guiada a la mina de Llorts ens fa apreciar les galeries estretes i el meravellosos colors dels filons de ferro. La formació del mineral de ferro es degut a la barreja de l’aigua i la terra que va filtrant per la roca porosa , quan l’aigua filtre per menys roca, es forma el filó que és més pur. També observem estalactites formades amb aigua ferruginosa en una petita gruta, coneixerem el treball i l’habitat miner a la vall d’Ordino. Els mesos de juliol i agost, es poden fer visites nocturnes a l’interior de la mina amb frontals.

Desprès de visitar la mina, podem fer el camí del Traginers i l’itinerari dels homes de ferro. Al llarg d’aquest camí podem observar la simbiosis del medi amb els pobles de la vall d’Ordino: feixes, camps, bordes i la interpretació del paisatge cultural es conjuguen en uns punts d’interès natural que ens permeten endinsar-nos en la història de la vall. El camí dels traginers ens ofereix també un itinerari escultòric que homenatja aquesta ruta del ferro i a totes aquelles persones que van treballar en aquesta industria. Una exposició a l’aire lliure on escultures fetes per artistes d’arreu del món són en comunió amb la natura. En aquest camí trobarem diferents punts marcats que corresponen a les zones d’interès cultural, natural i mediambiental. El camí també es fa en les visites nocturnes.

Punt de sortida

Fi del camí - La mina de Llorts

Latitud: 42.54572 - Longitud: 1.52043

Obtenir indicacions

Latitud: 42.599874 - Longitud: 1.5326668

Obtenir indicacions
Descarregar itinerari GPS

Horaris i preus

Informació disponible a www.ordino.ad

Idiomes

English, Castellano, Català, Français.

Transport públic

Línia Ordino – El Serrat

Serveis i instal·lacions

 • Audioguies
 • Sala de conferències
 • Biblioteca
 • Botiga
 • Taquilles / consigna
 • Zones de descans
 • Accés adaptat
 • Itinerari adaptat
 • Ascensor
 • Aparcament
 • Aparcament per autocaravanes
 • WC

Més informació

© 2022 Ruta del Ferro als Pirineus - Tots els drets reservats - Avís legal i política de privacitat - Política de cookies