Itinerario siderúrgico del valle de MadriuItinerario siderúrgico del valle de MadriuItinerario siderúrgico del valle de Madriu
Itinerario siderúrgico del valle de Madriu
Itinerario siderúrgico del valle de Madriu
Itinerario siderúrgico del valle de Madriu

Itinerari siderúrgic de la Vall de Madriu - Escaldes-Engordany

La gestió històrica d'un paisatge carboner

Aquest itinerari per la Vall del Madriu-Perafita-Claror, bé inscrit a la Llista del patrimoni mundial, invita a la descoberta dels darrers cinc segles d’història d’aquest paisatge cultural. Del 1732 al 1845, una farga a la catalana va treballar a la part alta de la vall. Llavors, pastors, agricultors, carboners, traginers i fargaires compartien el mateix espai. La identificació dels testimonis materials que ens han llegat permet entendre l’explotació dels recursos de la vall i interpretar-ne l’evolució.

L’itinerari siderúrgic de la Vall del Madriu-Perafita-Claror és una caminada circular –s’inicia i s’acaba al mateix lloc– que ressegueix diversos camins tradicionals. La seva durada aproximada és de 6 hores i el recorregut total de 13 km (desnivell positiu de 500 m) o de 10 km (650 m de desnivell), segons si sortiu de l’aparcament del circuit de les Fonts o de la font de la Closa. No presenta cap dificultat tècnica però es recomana un mínim de condició física. La guia digital que us podeu descarregar us orientarà en la vostra passejada i en la lectura del paisatge.

Durant la pujada, a l’obac d’Engolasters i al solanet de Ràmio travessareu els darrers espais carboners explotats per la farga. Hi podreu observar els vestigis d’algunes de les places on es transformava la llenya en carbó. Al vessant oposat, a l’altre costat del riu, des de la capçalera del Madriu fins a la part superior de Perafita-Claror i al coll de l’Astrell, s’estenen la resta de boscos que havien alimentat la farga abans de ser aprofitats per les serradores i proveir el país de fusta d’obra (segles XIX i XX).

Més amunt, als volts del prat de la Paleta, gairebé a 2.000 m d’altitud, us trobeu al centre de l’àrea de producció, on s’ubicaven la farga, en què s’obtenia el ferro brut, i el martinet, que el condicionava fins a obtenir els lingots. Des d’aquí, ja de tornada, passareu pel camí que fou traçat a finals del segle XVIII per donar sortida al metall que es distribuïa per tot Catalunya. Al collet de l’Infern i a Fontverd, entre altres, l’acumulació i la varietat de les estructures arqueològiques identificables en un mateix lloc ens expliquen com els carboners, els pastors, els agricultors i els llenyataires han modelat el paisatge en el seu particular aprofitament dels recursos.

Sortida "Camí font de la Closa"

Sortida "Camí de les fonts"

Aparcament de les Fonts

Latitud: 42.5087801 - Longitud: 1.5630302

Obtenir indicacions

Latitud: 42.5175002 - Longitud: 1.5709806

Obtenir indicacions

Latitud: 42.5171669 - Longitud: 1.568707

Obtenir indicacions
Descarregar itinerari GPS

Horaris i preus

Gratuït.

Idiomes

Català.

Serveis i instal·lacions

 • Audioguies
 • Sala de conferències
 • Biblioteca
 • Botiga
 • Taquilles / consigna
 • Zones de descans
 • Accés adaptat
 • Itinerari adaptat
 • Ascensor
 • Aparcament
 • Aparcament per autocaravanes
 • WC

Més informació

© 2022 Ruta del Ferro als Pirineus - Tots els drets reservats - Avís legal i política de privacitat - Política de cookies