Farga Rossell - la Massana

Centre d’Interpretació del Ferro

La vall d’Andorra ha estat una zona productora de ferro entre els segles XVII i XIX. Ubicada a la Massana, la Farga Rossell alberga el Centre d’Interpretació del Ferro. De tot aquest passat, és un dels testimonis més ben conservats dels Pirineus i hi podreu gaudir d’un espectacle multimèdia que us endinsarà en el món dels homes que feien ferro amb vent, foc i pedra.

La Farga Rossell fou aixecada entre els anys 1842 i 1846 i, malgrat un curt període d’inactivitat, es mantingué oberta fins al 1876. Concebuda seguint un nou pla estructural ideat per l’enginyer de mines Jules François (1808-1890), el seu baix forn s’aprofitava, alhora, per reduir la mena i per mantenir calent el metall. Els fargaires utilitzaven successivament dos martells hidràulics. El primer, equipat d’una cabota d’uns 700 kg de pes, servia per depurar i compactar el masser (mall); el següent, més petit, amb una cabota d’uns 350 kg, s’utilitzava per rematar la forma de les barres i per donar l’acabat final al metall (pàtina). Aquesta fàbrica fou una de les dos últimes fargues actives d’Andorra i una de les darreres a produir ferro als Pirineus.

Avui, la Farga Rossell s’ha transformat en un centre d’interpretació per explicar el procés de transformació del mineral de ferro en lingots i la seva comercialització posterior als mercats catalans. Un espectacle multimèdia i diversos audiovisuals introdueixen el visitant en el món de la siderúrgia pirinenca. Els treballs de rehabilitació de la sala de treball ofereixen la possibilitat de conèixer la trompa, el baix forn, els malls i les rutines de treball dels fargaires que defineixen el sistema de producció qualificat de farga a la catalana. A més a més, la recreació de les instal·lacions hidràuliques permet veure en funcionament el martinet.

Des del Centre d’Interpretació de la Farga Rossell s’ofereix també informació per seguir la Ruta del ferro, i descobrir, entre altres llocs relacionats amb aquest món, el Museu Casa d’Areny-Plandolit, l’església de Sant Martí de la Cortinada i la mina de Llorts. Seguint el camí d’Ordino podreu gaudir de les escultures creades per diversos artistes contemporanis. Igual que els traginers de mineral, els més valents podran continuar fins a les mines de la collada dels Meners, a la part alta del parc natural de Sorteny, d’on provenia el mineral emprat en aquesta farga. Altres escolliran la descoberta del paisatge del carbó mitjançant el recorregut de muntanya anomenat Itinerari siderúrgic del Madriu a la Vall del Madriu-Perafita-Claror.

Localització

Coordenades GPS

Latitud: 42.54610799999999 | Longitud: 1.5210912999999664

Horaris i preus

Reserva prèvia obligatòria a la Central de reserves: +376 839 760

Idiomes

Català, Castellano, Français, English.

Transport públic

L6, cada 1/2 hora.

Serveis i instal·lacions

Visites guiades / Durada 1 hora / Visites guiades amb demostració de martinet / Tallers escolars / Botiga / Audiovisual.

 • Audioguies
 • Sala de conferències
 • Biblioteca
 • Botiga
 • Taquilles / consigna
 • Zones de descans
 • Accés adaptat
 • Itinerari adaptat
 • Ascensor
 • Aparcament
 • Aparcament per autocaravanes
 • WC

© 2022 Ruta del Ferro als Pirineus - Tots els drets reservats - Avís legal i política de privacitat - Política de cookies